Gå til hovedinnhold Gå til søk

Umeå – En liten storby i nabolaget

For en skarve nordlending kan Umeå være det nærmeste vi kommer en følelse av storby – uten å forflytte oss mer enn omtrent det vi tenker på som en vanlig søndagstur. Umeås mange studenter gir byen en ung og moderne touch, samt en åpenhet og internasjonal følelse som innbyggerne er stolte av. Her kan hele familien finne noe spennende å gjøre, uansett hva dere liker.

Annonse

Annonse

Kultur & sport

Umeå ble kåret til europeisk kulturhovedstad i 2014. Byen har flott arkitektur, verdens nordligste operahus, gitarmuseum og Bildmuseet. Sistnevnte har blitt vurdert som et av verdens beste museum av The Telegraph. Byen har en levende musikkscene og flere populære festivaler, for eksempel Umeå Jazzfestival, House of Metal, Umeå Open, Umeå Europeiska Filmfestival og Brännbollsyran. Sistnevnte er en musikkfestival som arrangeres i forbindelse med VM i brännboll (slåball). Umeå har egne topplag i forskjellige sporter, eksempelvis innebandy, basketball og langgrenn. Innbyggerne har gode muligheter til trening både inne og ute hele året. Umeå ble kåret til Sveriges beste idrettssted både i 2018 og i 2020.

Velkommen til gitarhimmelen! En på verdensbasis unik samling av elgitarer, elbasser og annet rock’n’roll-stæsj fra femtitallet og fram til i dag. Foto: Fredrik Larsson/ Visit Umeå

Umeå Live, musikkfestival i Umeå sentrum.
Foto: Philip Avesand

Matopplevelser

Er du glad i god mat, har du gode forutsetninger for å få fantastiske opplevelser i Umeå. Ni av byens mange spisesteder er med i den anerkjente restaurantguiden White Guide. Her får du fortreffelige gourmetopplevelser med lokale ingredienser. Elg og rein, sik og røye, multer, tyttebær og bringebær, og sist men ikke minst kjøtt og grønnsaker fra de mange gårdsbutikkene i området.

Fra en av Umeås mange høyt verdsatte restauranter, Rex.
Foto: Rex Umeå/ Visit Umeå

Villmarksliv

I Umeå trenger du omtrent bare å gå ut hotelldøren og runde gatehjørnet før du er ute i villmarken. Her er det mye å oppleve enten du elsker rolige rusleturer i skogen, vil ha litt mer fart på sykkel eller drømmer om å utfordre elementene. Bli med på en midnattstur i kajakk, bygg din egen tømmerflåte eller hiv deg med på rafting og kjenn blodet bruse i årene!

Tømmerrafting på Umeälven ved Granö Beckasin.
Foto: Bea Holmberg/Visit Umeå

Vandring langs Isälvsleden.
Foto: Petter Lämås/Visit Umeå

For barnefamilien

Lekeland i vann, lekeland på land! Vitensenter for nysgjerrige
forskerspirer. Aktiviteter og spill med høyt adrenalin. Klatre, skate, sykle, bowle og kom deg ut av et escape room. Dyrevenner kan ri, bli dyrepasser for en dag og klappe elgen i elgparken. I Umeå finnes aktiviteter for store og små barn enten dere vil ha en rolig hyggedag, en dag fylt med action eller noe å bryne hjernen deres på. Her er det bare antall feriedager som setter begrensninger for hva dere rekker å oppleve. Heldigvis er det ikke langt å dra tilbake en annen gang.

Älgens hus. Europas første elgpark med tamme elger.
Foto: Ida Bygdén Photography/Visit Umeå

På Leos Lekeland kan alle barn leke, bråke og kose seg så mye de bare vil.

Når dagen er omme…

Må alle helter sove. Da trenger man et sted å overnatte. Kanskje har man bare behov for en god seng å stupe i etter en lang dag, men noen ganger er overnattingen selve opplevelsen. Hva tenker du om å overnatte i en fengselscelle? Eller kanskje heller bo i tretoppene som en fugl? Ellers finnes herregårder, fyrvokterboliger og selvfølgelig alt fra hytter og vandrerhjem til flotte hotell midt i sentrum.

Tømmerrafting på Umeälven ved Granö Beckasin.
Foto: Bea Holmberg/Visit Umeå

Annonse

Annonse

Flere artikler

Annonse

Byporten

Vi på Byporten har lagt til rette for at du og din familie får en trivelig og avslappende stund her hos oss! Rett ved E6 parkerer du gratis på vår romslige parkeringsplass, med lett adkomst inn til butikkene. Innenfor dørene vil du finne et mangfold av fremoverlente butikker som den nye, rålekre dyrebutikken Musti, smake digge healthy retter hos Fresh, nyte godt av den faglige kompetansen hos Jula og ikke minst – slappe av med en god kopp kaffe fra lokal leverandør.

Vi er her for dere ranværinger og tilreisende! Vi gjør alt for at du og dine skal ha det strålende. Sees i sommer – velkommen!

Vi holder åpent: Mandag – fredag klokken 10 – 20 Lørdag klokken 10 – 18