Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hemavan Tärnaby –
Nært, men eksotisk

Hemavan Tärnaby er for mange det første møtet med Sverige, og det man oftest drar tilbake til. Hytte- og friluftsliv, Fjällboden og det nærmeste Systembolaget. Vi er ikke langt fra Norge, likevel har godteriet blitt mer spennende, brødet litt søtere og potetgullet har pyntet seg med dill.

Sommer i fjellet

Selv om skisporene er borte nå om sommeren, trenger vi ikke henge ved handlevogna. De fantastiske fjellene er der fortsatt, og for mange enda mer tilgjengelige. Hemavan og Tärnaby er et paradis for fjellvandrere og turgåere i alle aldre. Her finnes tilrettelagte stier enten du ønsker å gå på flatmark eller opp de bratte bakkene til fjelltoppen du drømmer om. Ønsker du skyss helt opp på fjellet kan du hoppe på gondolen. En fantastisk utsikt får du på kjøpet.

Opplev høyfjellet på sykkel. Foto: Morten Grimsø

 

Gurkfjället – eller Gurken – er en populær fjelltopp i
Hemavan Tärnaby-området. Foto: Sam Hedman

Går du på fire topper eller mer i løpet av en sommer, blir du med i Sommartoppar og kan vinne en premie. Foto: Hemavan Fly

Innendørs

Når regnet blåser sidelengs er det fint å kunne kose seg inne. I Hemavan finner du et lekeland for de minste på kjøpesenteret Bayhill, og i Tärnaby kan hele familien ta seg et slag bowling. Etterpå kan dere dra på skattejakt på et av de mange “loppis” som popper opp langs veiean. Noen av dem har åpent hele året, andre er garasjesalg og engangs-arrangementer. Det er bare å følge med, så legger dere kanskje merke til de sjarmerende og gjerne hjemmesnekrede skiltene langs veien. Har dere behov for noe nytt, får du kjøpt både dagligvare, sportsbutikker, forretninger som selger innredning og en del lokalt håndverk i området. For historie og kultur-interesserte, finnes det noen minnesmerker og severdigheter samt et samisk kultursenter som er under oppbygging. Når sulten melder seg, må du ta valget; vil du ha svenska kjøttbullar, burger, fransk mat eller fika? Du finner et overraskende stort antall restauranter og kaféer i Hemavan og Tärnaby. Etter en lang dag med mange opplevelser og god mat, er det lett å tenke “Varför blev det kvelden? Varför då då”? Heldigvis finner du mange fine steder å ta kvelden i Hemavan Tärnaby. Velg mellom hotell, leilighet, hytte, vandrerhjem eller slå opp telt ved et lite tjern. I morgen er en ny dag med mange flotte opplevelser.

Lennys Lekland i Hemavan er perfekt for små barn med masse energi.

 

I Tärnaby finnes bowlinghall. Supert på regntunge dager.

Grensehandel

Siden vi allerede har nevnt godteriet, kan vi jo bare fortsette. Det skjer noe magisk med det samme vi kommer over grensa. Utvalget blir større. Plutselig heter godteriet godis, og Kex, Plopp eller Marabou til fornavn. Ellers er det obligatorisk med polkagriser, hallonbåtar og lakrispiper. Er du heller på jakt etter grovt brød? Lykke til! Her er det myke brødskiver med smak av sirup som gjelder. Og kanelsnurr med perlesukker. Er du opptatt av en smal midje kan du trøste deg med det allestedsnærværende knekkebrødet. Når du først er i gang med å fylle handlevogna i Sverige, må du ikke glemme bacon, ost, gresk yoghurt og havremelk.

Fiske

Ta med ungene på fisketur i en lett tilgjengelig innsjø, eller sats på en mer avansert utfordring for den innbitte sportsfiskeren. Du kan utforske området selv eller dra sammen med en lokalkjent guide. Båt, kano eller kajakk finnes til leie. Fang en vakker ørret, røye eller sik og grill den ved bålet til kveldsmat. Det er følelsen av frihet.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Flere artikler

Annonse

Byporten

Vi på Byporten har lagt til rette for at du og din familie får en trivelig og avslappende stund her hos oss! Rett ved E6 parkerer du gratis på vår romslige parkeringsplass, med lett adkomst inn til butikkene. Innenfor dørene vil du finne et mangfold av fremoverlente butikker som den nye, rålekre dyrebutikken Musti, smake digge healthy retter hos Fresh, nyte godt av den faglige kompetansen hos Jula og ikke minst – slappe av med en god kopp kaffe fra lokal leverandør.

Vi er her for dere ranværinger og tilreisende! Vi gjør alt for at du og dine skal ha det strålende. Sees i sommer – velkommen!

Vi holder åpent: Mandag – fredag klokken 10 – 20 Lørdag klokken 10 – 18