Gå til hovedinnhold Gå til søk

Helgelandskysten
Ut mot havet – vilt og vakkert

Øyhopping, sykling, padling og fjellturer. Øyene er best uten bil. Da får du med deg de vakre omgivelsene på en helt annen måte. Flotte fjelltopper med spektakulær utsikt over storhavet og de mange tusen øyene. Kom deg ut på eventyr i havgapet! En skattekiste med fine minner venter på deg.

Annonse

Annonse

Opplevelser

Action og naturopplevelser i en smell får du med havørnsafari i RIB. Fuglelivet er rikt her ved kysten.

Kanskje vil du heller ut og seile? Eller er du mer opptatt av kultur og historie? Helgeland Museum har flere avdelinger med både faste utstillinger og vandreutstillinger. På Nesna, et populært handelssted fra tidligere tider med en rik lokalhistorie, finner du blant annet en innredet skole fra 1800-tallet.

På Træna er det funnet spor av menneskelig aktivitet fra 9000 år tilbake i tid. Er du heldig eller planlegger godt, får du kanskje oppleve konsert i den majestetiske Kirkehelleren på øya. Træna, Tomma, Hugla, Handnesøya, Nesna og resten av øyriket er et eldorado for deg som vil ut på oppdagelsesferd. Oppdag kysten i kajakk, eller “Hopp” fra øy til øy på sykkel eller til fots. Utstyr finnes til leie. Kanskje finner du et lite galleri på din vei, en gårdsbutikk eller en flott urtehage?

Små og store badenymfer og strandløver blir henrykte over å finne en helt egen strand. For litt mer komfort og ordnede forhold finnes “Lille Syden” med vannsklie på Nesna.

Finn deres egen lille strand og oppdag kysten i kajakk.
Her fra Tomma Foto: CH / Visit Helgeland

Havørnsafari i RIB. Foto: Kristoffer Møllevik / Visit Helgeland

Overnatting

Her har du virkelig sjansen til en unik overnatting. Har du forsøkt å bo i et havhus, bokstavelig talt en hytte på havet? Å våkne til bølgeskvulp, omsluttet av havet selv men med alle fasiliteter på plass. Eller du kan bo i en arkitekttegnet hytte med utsikt mot Trænafjellene. Bo i rorbu rett ved bryggekanten på Træna, i kårbolig ved en nydelig strand på Tomma, eller velg bekvemmelig camping på tettstedet Nesna. Enten du velger hytte, telt eller glamping – en sted midt i mellom, kan du være ganske sikker på å våkne til en enda vakrere utsikt enn den du nettopp drømte om.

Overnatt på et havhus. Våkne omsluttet av bølgeskvulp
– eller blikkstille hav. Foto: Kristoffer Møllevik / Visit Helgeland

Fotturer

I øyriket finner du flotte og majestetiske fjell. De lokker med spektakulære utsikter som premie til den som bestiger dem. Her finner du alt fra enkle og merkede turstier til bratte utfordringer som krever gode ferdigheter og ditto kunnskap. Har du en time å avse kan du rekke en tur opp til Utsikten på Nesna. Har du mer, kan du gå videre mot Majesteten og Kjølen. En nydelig rundtur med utsikt hele tiden. Vil du ha en større utfordring kan du gå opp Tomskjevelen på Tomma. Ble det ikke nok? Da kan du forsøke å komme deg opp på Trænstaven. Men bruk sunn fornuft! Her bør du ha klatreutstyr og guide.

Fiske

Træna og Selvær er kjent for å være en av landets beste fiskeplasser, men hele Helgelandskysten er perfekt for den fiskeglade. Både i Nesna og Træna kommune finnes det flere utleiere av båt for deg som ikke har din egen. Du kan også låne fiskeutstyr. Skitt fiske!

Lei båt og fiskeutstyr og fiks (fisk) kveldsmaten selv.
Foto: Rigmor Nygård Hansen

Mat og drikke

I kystregionen fra Nesna til Træna finner du alt fra restauranter med fokus på lokale råvarer, til utsalg av velduftende kanelboller på en lite kunstgalleri. Noen steder har matservering etter avtale. Det kan lønne seg å planlegge. På Træna har de både kafé med sydenstemning og kaffebar med eget brenneri. Nesna har også sitt eget bryggeri som ølinteresserte vil sette pris på å besøke.

Annonse

Annonse

Flere artikler

Annonse

Byporten

Vi på Byporten har lagt til rette for at du og din familie får en trivelig og avslappende stund her hos oss! Rett ved E6 parkerer du gratis på vår romslige parkeringsplass, med lett adkomst inn til butikkene. Innenfor dørene vil du finne et mangfold av fremoverlente butikker som den nye, rålekre dyrebutikken Musti, smake digge healthy retter hos Fresh, nyte godt av den faglige kompetansen hos Jula og ikke minst – slappe av med en god kopp kaffe fra lokal leverandør.

Vi er her for dere ranværinger og tilreisende! Vi gjør alt for at du og dine skal ha det strålende. Sees i sommer – velkommen!

Vi holder åpent: Mandag – fredag klokken 10 – 20 Lørdag klokken 10 – 18