Gå til hovedinnhold Gå til søk

Barndomsminner i grenseland

Endelig sommerferie! Barn og voksne, telt og primus pakkes inn i bilen. Stemninga er høy. Et annet land ligger innen rekkevidde, og det føles alltid litt eksotisk når man krysser den magiske grensa. Noen av leserne våre har delt sine minner med oss. Her er det bare å mimre tilbake til en tid der vått telt, middag på primus og rosa tyggegummi på tube til dessert var magiske opplevelser for et barnesinn.

Rita

”Ansia camping! Tråbiler, det spillerommet hvor ungdommene var, minigolf, campinghytter, campingvogn, mamma og pappa som krangla om hvordan forteltet skulle opp. Masse furunåler og mating av ekornene på campingen, dyrepark og bading i elva. Hver gang de skal minne meg på hvor ustyrlig jeg var, får jeg høre historien om da jeg sprang utfor en kant i badeland og bestemor berga meg fra å drukne ved å dra meg opp etter hårtustene. Og da jeg ble venn med en gutt som ikke trodde på at jeg var jente. Jeg måtte ha mamma til å forklare mammaen hans at jeg var jente da jeg ikke ble trodd pga «bollesveis».”

Robin

”Husker først da jeg var pitteliten, så reiste vi rundt i et sånt gult og blått hustelt som så mange hadde. Men etter hvert tror jeg vi leide oss inn på campinghytte. Husker også at vi reiste til grensen mellom Sverige og Finland i en Nissan Vanette varebil. Med en sofa bak i varerommet, der vi var tre unger ilag. På den turen kjøpte vi også en badstuovn og en sengbenk som havna i varerommet. Det begynte å bli trangt under taket der, og gulvet så vi ikke lenger.”

Tre historier fra Lene

Den grønne frosken
”Den grønne frosken var en hjemmestrikka hånddukke i en gusjegrønn valør. Da jeg i en alder av ca. fire år skulle vi på Sverigetur med resten av familien, var denne ikke å oppdrive. Vi ble plassert i baksetet på golfen med omtrent samme farge som den grønne frosken, så bar det avsted. Da vi var kommet over grensa fikk jeg det for meg at austavinden jo kunne ha tatt frosken og ført den med seg til Sverige. Jeg så på det som både naturlig og nødvendig at bilen umiddelbart måtte stoppe, og alle ut og lete. Jeg mener videre å erindre at ikke alle var enige i denne slutningen, og at det oppsto en viss grad av uenighet. Mange år har gått siden denne hendelsen. Jeg har fått mange grå hår, og blitt mye klokere. Nå ser jeg tilbake på dette med en liten flauhet. Jeg har for lengst innsett at austavinden jo ikke kan føre med seg en grønn strikkafrosk over svenskegrensa. Det måtte jo ha vært vestavinden!”

Konkenbilen
”Broren min hadde ganske knoklete knær på denne tiden. I bilen var det klappseter hvor vi ble sittende med knærne mot hverandre. Heldigvis var det ikke så nøye med sikkerhetsbelter, for det fantes ikke der baki. Bilen hadde og et lite lasteplan, med plass til min brors sykkel, i tillegg til soveposer, telt og pakkenelliker. Mer relevant er våre gastronomiske utskeielser i Sverige: Veldig salt potetgull, fantastisk sockerdrikka, bittesmå stykker røyka reinsdyrkjøtt til pålegg, og «svensklefser» i ymse varianter, fjerne slektninger av polarbrød. «Har dokk ikkje Jænsgryn?» spurte min far på en butikk i Tärnaby. Jensgryn er et meget lokalt navn på puffet ris på et vakkert lite sted i Rødøy kommune. Damen i kassen ble litt usikker, men jensgryn måtte vi nok klare oss uten den dagen.”

Den brunsvarte hytta
”På vei hjem, muligens fra samme tur, overnatta vi på Den brunsvarte hytta. En aldeles framifrå hytte. På størrelse med et litt romslig kott, med køyer, et lite bord, et par stoler og et stykke og gå til dassen. Ikke ulik de fleste andre hytter vi overnattet på. Men i mine øyne var den perfekt. Sjokket og sorgen var derfor et faktum neste gang ferieturen gikk til Sverige. Den brunsvarte hytta var besudlet. Noen hadde malt den rød.”

Linda

”Et piggsvin kidnappa Barbiedokka mi da vi var på en campingplass i Sverige.”

Kjell

”Jeg husker det godt. Vi var tre gærne onga i baksetet i en Volvo Amason uten sikkerhetsseler. Morsan og farsan satt og røyka Gull Snitt framme. Vi var stort sett i Lycksele på den tia, kjørte etter været.”

Sigurd

”Ekstra god pizza, arkadespill, grønn frosk. Radioaktivt reinsdyrkjøtt er fremdeles noe av det beste jeg har smakt.”

Tove

”Jeg måtte ut og spy hvert kvarter pga røyk og bilsjuka. Men det var fine sommerferier. Etter hvert kjørte vi lengre inn i Sør-Sverige, jeg husker ikke hva det het der. Midtsommer med stank av surstrømning – fy f… Vi hadde verdens største telt, med to soverom.”

Rune

”Holdt på å bli bitt i ræva av ei sint svanemor som ikke kjente meg der i Sverige. Ble i riktig så dårlig humør etterpå da mamma og pappa storflirte til meg og dette sirkuset. Ei alvorlig sint svanemor oppetter ei mark, etter meg som storspringende livredd 7-åring. 1984 tror jeg. Ble ikke bedre da mor fant ei død mus i kjølebagen like etterpå. ”

Tina

”Vi reste till Norge, Mo i Rana med omnejd, för den vackra naturen, fisket, havet och lefserna. Som barn tyckte jag att det var häftigt att omgivningarna såg så annorlunda ut fast vi bor nära och vi brukade passa på att handla sylt och lefse. Om jag minns rätt så innehöll sylten i Norge mera bär än i Sverige.”

Christian

”Jeg mener å huske at vi fikk utdelt ei bøtte vi kunne spy i, i baksetet. Fordi de kjederøykende foreldrene våre i forsetet mente vi kom til å bli bilsyke etter ca 200 meter. Noe vi ble av blåsyregassen og tjæredampen vi innånda gjennom hele ferien. Og så spydde vi kontinuerlig i de to ukene bilferien varte. Da vi kom tilbake til skolen var vi alle så innrøyka på nikotin at vi ikke klarte å sitte i ro på skolebenken på mange måneder. Også hadde de vaniljeis med lakristrekk da vi kom frem til Skellefteå. Gode minner.”